Wij geven consumenten een idee van bewuste voeding
Als onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie bij iglo & Belviva, is het ons doel om bewuste voeding te promoten. Dit houdt in dat wij zowel ons aanbod in gezonde en verbeterde producten jaar op jaar laten toenemen, maar ook dat we consumenten een makkelijk te begrijpen winkel ervaring bieden.
Een duidelijke voedings-etiket helpt consumenten meer overwogen product-keuzes te maken.
Daarom gebruiken we, vrijwillig, het voedings-etikettering-systeem Nutri-Score, die al gevestigd is in Frankrijk en meer en meer ontwikkeld/ in gebruik genomen wordt in België. Ontwikkeld door onafhankelijke wetenschappers, biedt het voeding-etiketterings-systeemde consumenten een makkelijk te begrijpen gids om een balans te brengen tussen alle nutriënten, zonder bekritiseren van individuele ingrediënten zoals suiker of zout, of door goede of slecht producten te beoordelen.
Dit systeem gekozen uit meerdere anderen en wordt aangemoedigd door onze minister van Gezondheid.
Vandaag al kunnen consumenten op de achterkant van de verpakking van alle voedselproducten een tabel vinden met de energiewaarde en het hoeveelheden vet en verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten, zout en andere geselecteerde nutrienten. Of het product echt geschikt is voor een gebalanceerde dieet of dat het zelden gegeten moet worden, moet elke koper zelf beslissen. Als u goed geïnformeerd bent, zal de tabel met voedingswaarden helpen. Wij zijn echter van mening dat consumenten te vaak overweldigd worden door de overvloed aan informatie.
Dankzij deze nieuwe - vrijwillige - transparante etikettering kunnen consumenten nu gemakkelijk begrijpen waar ze naar op zoek zijn.
Wat is
Nutri-Score?
CNutri-Score is een voeding-etiketterings-systeemdat consumenten een eenvoudige en gemakkelijk te begrijpen classificatie geeft van het voedingsprofiel van een product in één oogopslag.Het systeem is ontwikkeld door onafhankelijke wetenschappers en wordt algemeen erkend door verschillende consumenten-organisaties.
In Frankrijk, België en Spanje is het etiket al door de overheid ingevoerd - op vrijwillige basis - of wordt het nog ingevoerd.De Belgische overheid moedigt Nutri-Score aan en promoot het als een gemakkelijke manier om geïnformeerde voedselkeuze te maken.
Hoe werkt
Nutri-Score?
De Nutri-Score vertegenwoordigt het totale voedingsprofiel van een product per 100 gram. De componenten van een voedingsmiddel worden als volgt geclassificeerd:
-“Minder gunstige” punten voor voedingsstoffen die beperkt moeten worden in de voeding: energie (kJ), verzadigde vetten, suikers en zout.
-“Gunstiger” punten voor voedingsstoffen of voedingsmiddelen die de voorkeur genieten in het dieet: vezels, eiwitten, fruit, groenten en peulvruchten.
-Totale Nutri-Score = totaal “minder gunstige” punten – totaal “gunstiger” punten
Zodra de meest gunstige en minst gunstige punten met elkaar worden vergeleken om de algehele Nutri-Score van een product te bepalen, wordt deze score geclassificeerd op een schaal tussen -15 (zeer gunstig) en +40 (ongunstig) punten.De uiteindelijke Nutri-Score wordt in kleur en lettervorm weergegeven in het logo op de voorkant van de verpakking. De kleurenschaal met vijf stappen begint met een donkergroene "A" (meest gunstige voedingsprofiel), en gaat verder via een gele "C" en een donkeroranje "E" (minst gunstige voedingsprofiel).Tussen 2024 en 2025 zal een vernieuwde Nutri-Score-berekening worden geïmplementeerd. Het aantal punten dat wordt toegekend aan de “gunstigere” en “minder gunstige” componenten van een product zal in bepaalde gevallen worden aangepast. Daarom kan de Nutri-Score van sommige van uw favoriete producten de komende maanden veranderen.Wees gerust: zelfs als de Nutri-Score van een product verandert, zal de smaak waar u van houdt en de productervaring die u verwacht niet veranderd zijn.
Waar kan ik
de Nutri-Score vinden van de iglo en Belviva producten ?
De
Nutriscore etiketering is duidelijk zichtbaar op de voorkant van de verpakking
van het product.
De Nutri Score is een transparante informatie die eenvoudig te begrijpen is, op basis van de respectievelijke nutritionele waarden, die altijd terug te vinden is op alle verpakkingen (hetzij op de achterkant of aan de zijkant ) van voedingsmiddelen.