Verzadigde vetten, onverzadigde vetten, transvetten ... de verschillende soorten vetten kunnen erg verwarrend lijken. Maar bij Iglo zijn we gereed om U te helpen! Lees verder om alles te weten te komen over vetten.
Een gezond, evenwichtig dieet moet passende hoeveelheden proteïnen, koolhydraten en vetten bevatten. Deze “macronutriënten” - zogenaamd omdat we deze in grotere hoeveelheden in de voeding moeten eten dan “micronutriënten” zoals vitaminen en mineralen - leveren allemaal energie en hebben verschillende andere rollen in ons lichaam. Vet heeft veel belangrijke rollen in het lichaam en is ook een belangrijk onderdeel voor de smaak van het voedsel. Ontdek alles over vetten in onze artikel.
Waarom hebben we vet nodig
Vet is het voedingsstof met de grootste energie densiteit, met 9 calorieën (kcal) per gram. Het is daarom een belangrijke energiebron in onze voeding. Het heeft ook andere rollen, waaronder:
- Drager van in vet oplosbare vitaminen - vitamine A, D, E en K
- Structurele bouwstenen van het lichaam, inclusief de celmembranen en de hersenen
- Betrekking bij vitale biologische processen in het lichaam, b.v. chemische reacties met betrekking tot groei en ontwikkelingDaarom, hoewel sommige diëten het volgen van een vetarm dieet bevorderen en het dikwijls wordt afgeschilderd als 'ongezond', is vet eigenlijk een essentieel en belangrijk onderdeel van een gezond dieet.
Kwaliteit tegenover hoeveelheid
Verschillende gezondheidsinstanties en overheidsinstanties adviseren bevolkingen om energie en voedingsstoffen op te nemen en in Europa gebruiken we Referentie-innames voor de etikettering op de verpakking. De referentie-inname voor vet is 70 g per dag, wat betekent dat we over het algemeen moeten streven naar het eten van maximaal 70 g vet per dag. Vetten zijn echter speciaal, omdat niet alleen de hoeveelheid belangrijk is, maar ook de kwaliteit.
Vetten zijn opgebouwd uit vetzuren, die zijn geclassificeerd op basis van hun structuur en elke categorie vetzuren heeft een ander effect op het bloedlipidenprofiel. Simpel gezegd, vetzuren kunnen worden opgesplitst in “goede” en “slechte” vetten. Onverzadigde vetzuren zijn “goede” vetten, of de “gezonde vetten”, dat we het grootste deel van moeten eten, terwijl verzadigde en transvetzuren “slechte” vetten zijn die we moeten proberen te beperken.
De te beperken vetten in onze voeding
De referentie-inname voor verzadigd vet is maximaal 20 g per dag, en U kunt uw inname van verzadigde vetten controleren door het voedingsetiket op de verpakking te controleren. Verzadigde vetten zijn die welke stevig zijn bij kamertemperatuur en worden in het bijzonder aangetroffen in voedingsmiddelen zoals volvette zuivelproducten zoals boter, room en kaas, vet vlees en vleesproducten, gebak en cakes, en palm- en kokosolie.
We moeten de hoeveelheid verzadigde vetten die we consumeren in onze voeding beperken, omdat een verhoogde inname van verzadigd vetzuur gekoppeld is aan verhoogde cholesterolwaarden in het bloed, wat op zijn beurt weer verband houdt met het risico op hart- en vaatziekten. Bij Iglo is ons doel U te helpen bij het maken van gezonde en voedzame keuzes, en dus gebruiken we alleen oliën met een lager verzadigd vetgehalte om onze producten te bereiden. We gebruiken voornamelijk koolzaadolie, dat is de laagst beschikbare verzadigde vetolie, dit betekent dat je erop kunt vertrouwen dat producten zoals onze Fish Sticks een vetprofiel van goede kwaliteit hebben.
Transvetten zijn vooral “slechte” vetten die we zo veel mogelijk moeten vermijden. Transvetzuren kunnen op twee manieren worden gevormd. Ten eerste kunnen ze van nature worden gevormd in de maag van rundvee en schapen, en zijn dus ook te vinden in sommige zuivelproducten (inclusief boter) en sommige soorten vlees. Ten tweede kunnen transvetten ook kunstmatig worden gevormd door gedeeltelijke hydrogenering (wat een proces is voor het omzetten van vloeibare olie in vast vet), en zo kunnen ze worden gevonden in producten zoals sommige hartige snacks en koekjes. U moet weten dat transvetzuren het cholesterolgehalte in het bloed verhogen, ongeacht of ze van nature of kunstmatig zijn gevormd. Het goede nieuws is echter dat we de neiging hebben om niet te veel transvet in onze voeding te eten, dus de nadruk moet gelegd worden op het actief verminderen van de inname van verzadigd vet om onze algemene voedingskwaliteit te verbeteren.
Goede vetten
De “goede” vetten om in onze voeding te eten zijn onverzadigde vetten, die kunnen worden gesplitst in enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten.
Enkelvoudig onverzadigde vetten zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals olijfolie, noten en avocado's. Deze vetzuren zijn gekende onderdelen van een traditioneel Mediterraan dieet en kunnen helpen om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen als ze worden gegeten in plaats van verzadigde vetzuren. Meervoudig onverzadigde vetten worden gevonden in voedingsmiddelen zoals zonnebloem- en koolzaadolie, noten en zaden en vette vis. Deze vetzuren kunnen worden opgesplitst in 2 verschillende groepen van “essentiële” vetzuren - omega 6 en omega 3:
- Omega 6: te vinden in zaadoliën zoals zonnebloem en soja, evenals noten en zaden. Deze vetzuren dragen bij tot normale groei en ontwikkeling, evenals algemeen onderhoud van de gezondheid.
- Omega 3: te vinden in plantaardige bronnen (inclusief raapzaad en sojaolie en walnoten) of vette vis (zoals zalm, verse tonijn, makreel, enz.). Deze vetzuren dragen bij aan de normale groei en ontwikkeling van kinderen, evenals het behoud van een normale hartfunctie, normale bloeddruk en normale cholesterolspiegels in het bloed. Onze omega 3-visproducten, waaronder onze Fish Sticks Omega 3 en onze vette visproducten, waaronder onze atlantische zalm, zijn een heerlijke en handige manier om uw omega 3-inname te verhogen!Beide groepen vetzuren zijn “essentieel” omdat we ze niet zelf kunnen aanmaken, maar ze hebben vitale functies in het lichaam, dus moeten we ze consumeren als onderdeel van ons dieet. Het eten van een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet, inclusief veel vis, is de beste manier om je omegas bij te houden!