Waarom hebben we kleurrijke voeding nodig?
Wil je meer weten over de invloed van kleur op onze voedingskeuze? In dit artikel bekijken we wat 'een regenboog eten' betekent.
We geven ook enkele tips over hoe je zeker genoeg groenten en fruit kan eten om alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen.
Waarom is het belangrijk om verschillende voedingskleuren op ons bord te brengen en 'een regenboog te eten'?
Met 'een regenboog eten' bedoelen we veel kleurrijke groenten en fruit eten. Een grote variatie aan groenten en fruit van verschillende kleur eten bezorgt ons immers de grootste variatie aan vitaminen en mineralen, die ons helpt om gezond te blijven.
Voeding met verschillende kleuren bevatten meerdere mengelingen van voedingsstoffen, maar geen enkel voedingsmiddel (ook niet een paar) verschaft ons alle vitaminen en mineralen die we nodig hebben. Dat betekent dat als we altijd dezelfde voedingsmiddelen eten, we slechts een beperkt aantal voedingsstoffen binnenkrijgen.
Met behulp van een brede waaier aan voedingsmiddelen krijgen we zeker het complete assortiment voedingsstoffen in dat we nodig hebben om gezond te blijven.
Hoe beïnvloeden onze zintuigen onze perceptie van voeding?
Onze reukzin en ons zicht zijn wellicht de belangrijkste factoren die onze perceptie van voeding beïnvloeden. Je hebt wellicht zelf al ondervonden dat voeding flauw en smakeloos lijkt als je verkouden bent. Dat komt omdat de reukzin nauw met de smaakzin verbonden is en de smaak van voeding kan versterken.
De kleur van voeding beïnvloedt ook onze perceptie van hoe voedsel zal smaken. Als we een rood drankje zien, verwachten we dat het naar aardbeien of kersen zal smaken. Als het dat niet doet, kan het ons behoorlijk in de war brengen.
Maar kleur kan ons ook helpen om een smaak te koppelen aan voeding die eigenlijk geen smaak heeft. Zo hebben studies uitgewezen dat, als een smaakloze gelei geel wordt gekleurd, de proevers een citroensmaak menen te herkennen.
Er zijn mensen die weigeren een bepaalde voeding te eten vanwege de manier waarop ze eruit ziet. Waarom is dat zo en hoe kan je het vermijd
We kennen allemaal voeding die we niet graag eten, en dat is zeer persoonlijk. Soms is dat al zo van kindsbeen af, soms hebben we er ooit een slechte ervaring mee gehad — we zijn er misschien ziek van geworden.
Zolang je een gevarieerd dieet hebt, moet je je geen zorgen maken over een of twee voedingsmiddelen. Als je toch een voedingsmiddel wil leren eten die je niet lust, kan je het altijd proberen te pimpen of op een andere manier klaar te maken. Je kan bij voorbeeld broccoli in een soep klaarmaken in plaats van hem in zijn geheel te eten. Of je kan groenten in een saus bereiden of ze grillen in plaats van ze rauw of gestoomd te eten. Gewoon worden aan voedsel waar we onze neus voor ophalen kan een kwestie zijn van teveel ineens. Je proeft dus best kleine hoeveelheden in verschillende keren.
Laten we de regenboog eens ontleden. Waarom zijn voedingssoorten in regenboogkleuren goed voor ons?
Rode soorten (tomaten, rode paprika's, aardbeien en rode appels) bevatten natuurlijke bestanddelen die potentieel verband houden met onze gezondheid. De meeste oranje voedingsmiddelen bevatten bètacaroteen, dat in ons lichaam wordt omgezet in vitamine A. Dat is een vitamine die, naast andere gezondheidsvoordelen, onze ogen gezond houdt. De boodschap is dan ook: eet volop wortelen, flespompoenen, abrikozen, perziken en zoete aardappelen.
Groene groenten en fruitsoorten zijn eveneens bijzonder voedzaam, zoals erwten, spinazie, prinsessenbonen en broccoli.
Blauwe en paarse voedingsmiddelen zijn dan weer een bron van anthocyanen, natuurlijke pigmenten die prima zijn om in je voedingspatroon op te nemen. Gezonde paarse voedingssoorten zijn: aubergines, braambessen, rode kool, rode bieten en pintobonen.
Witte voedingssoorten hebben geen echte kleur, maar ze bevatten wel nuttige voedingsstoffen. Lekkere witte groenten en fruit zijn selder, look, artisjokken, uien, rapen, witte perziken en cannellinibonen. Beige en bruine voedingssoorten maken wel geen deel uit van de regenboog, maar ze zijn wel belangrijk. Het zijn bij uitstek zetmeelrijke soorten, die ons energie bezorgen, een vitale brandstof voor onze hersenen en spieren. Volkorenproducten reiken ons ook nog vezels aan, die we allemaal het best zoveel mogelijk eten. Voorbeelden van beige en bruine voedingsmiddelen zijn haverproducten, volgranenbrood, roggebrood, volkorenpasta, bruine rijst, aardappelen in de schil, kikkererwten en bonen.
Hoe kan je het hele jaar door evenwichtig en kleurrijk eten?
Eet volgens de seizoenen, want dat helpt om je dieet gevarieerd en kleurrijk te houden. Seizoensgroenten en fruit wisselen namelijk elkaar af: in de zomer zijn er veel spinazie, erwten en tomaten verkrijgbaar, terwijl er in de winter volop wortelgroenten zoals pastinaak en flespompoen voorhanden zijn.
Seizoensveranderingen beperken echter de groeitijd van groenten en fruit. Vooral in de winter kunnen we veel onze favoriete groenten niet kweken, zoals spinazie en erwten. Dat betekent dat de winter het ideale siezoen is om te profiteren van diepvriesgroenten en -fruit, hoewel de diepvriezer het hele jaar door een uitstekende bron van lekkere voeding is.
Diepvriezen is een optimale manier om groenten en fruit in al hun versheid te bewaren, wat inhoudt dat je deze groenten en hun voedingsstoffen het hele jaar door kan eten. Dat heeft het onmiskenbare voordeel dat je in gelijk welk seizoen gevarieerde en kleurrijke voeding op je bord kan leggen.