In België maken frietjes deel uit van ons immaterieel erfgoed. Als bewijs hiervan zijn er bijna net zoveel bereidings- en bakwijzen voor frietjes als dat er verschillende soorten frietjes bestaan. Dat geldt ook voor diepgevroren frietjes, waarvan Belviva vele maten en soorten aanbiedt. Daar houden de verschillen echter niet op, want er zijn ook verschillende manieren om frieten te bereiden. Afgezien van het traditionele frituren in olie, waar veel Belgen dol op zijn, blijft een deel er stellig van overtuigd dat frietjes in de oven bakken een net zo goed, zo niet beter alternatief kan zijn.
Ontdek waarom deze frietfanaten geen ongelijk hebben.
Gezondere en meer ecologische keuken
De airfryer, de gulden middenweg.
Onze bereidingstips
Bevroren frietjes in de oven bereiden.
Verwarm uw oven voor op hete lucht, op 220 °C. Als u een snelle voorverwarmingsmodus hebt, zult u merken dat uw oven u tijd zal besparen op het moment dat u zin hebt in ovenfrietjes. Het enige wat u hoeft te doen is een bakplaat te bedekken met bakpapier, de frietjes erop te leggen en de plaat halverwege in de oven te schuiven. Zorg ervoor dat u de frietjes goed verdeelt in een enkele laag, niet te dicht op elkaar.
Zo krijgt u krokante, gelijkmatig gare frietjes. Bak de frietjes, afhankelijk van de hoeveelheid, 18 tot 22 minuten. Vergeet onze handige tip van de experts niet voor een nog krokanter resultaat: neem de bakplaat halverwege het bakken uit de oven om de frietjes door elkaar te mengen (roer in de bakplaat of gebruik een scheplepel) om ze vervolgens in de oven verder te laten bakken.
Diepvriesfrieten in de airfryer bereiden.
Hebt u voor een airfryer gekozen? Verwarm hem eerst voor op 190 °C. Kap de helft van de verpakking, of ongeveer 300 g diepvriesfrietjes, in het mandje en bak ze gedurende 13 minuten op 190 °C. Schud het mandje halverwege het bakken en wacht tot de frieten goudgeel worden, voor krokante frietjes!